Header image  
Jag äger en Tjorven som jag renoverar  
 
    Tillbaka
 

 

Tjorven


 

 

Efter ett par tips och lite detektivarbete fick ja nyss av om att det fanns några Tjorvar utspridda i länet. Så Lördagen den 8:e december 2007 for jag iväg på en liten roadtripp. Först bar det av till Alvsbyn där det skulle stå en Tjorven i två delar.

 

Tjorven Det första jag såg när jag paserade huset där den skulle finnas var det här.
Tjorven Sen när jag kollade runt så hittade jag den här.
Tjorven Jag blev så klart nyfiken så jag gick och ringde på, frun i huset öppnade, jag hälsade och frågade snällt om Tjorven på baksidan. Hon var väldigt trevlig och följde mej ut för att visa.
Den köptes utan motor och kapades framför mellanväggen i två delar
Tjorven
Bakre delen byggdes om till släpkärra att ha efter fyrhjuling och inreddes med frigolit och dynor. Även små värmeelement fanns installerade och det sades att vagnen var utmärkt att använda för att pimpla på isen, bara att ligga med spöet ut genom dörren.
Tjorven Variomaticen måste vara borttagen och ersatt med någon enkel axel.
Tjorven
Mannen som byggt den verkar vara en uppfinnarnisse. Han har även byggt en tippbar släpkärra för ved att ha bakom fyrhjulingen och ett timmersläp.
Tjorven Främre delen blev stående.
Många har stannat och varit intresserade av vagnen men den är inte till salu. Endast jag som varit intresserad av framdelen. Den skulle köras på tippen men som tur var hade det inte blivit av. För att få lämna den var dom tvungna att demontera den och det hade inte blivit av så jag erbjöd mej att ta hand om den och det fick jag, bara att komma och hämta.
Tjorven Sen efter att jag pillat klart på Tjorven i Älvsbyn bar det av till Boden där jag efter att ha kollat upp ett regnummer hittat en man som hade en prototyp till en ny Tjorven från 1987. När jag försökte leta reda på rätt hus hittade jag dom här två.
Tjorven Jag parkerade och gick och ringde på. Mannen som öppnade var mycket trevlig å pratglad så jag fick höra en hel del om Tjorven och mycket annat.
Tjorven Det stämde att han ägde en av två prototyper till den nya Tjorven, Scandicar, men den stod i en lada i södra sverige, däremot hade han dom här två ute på gården, tillsammans med två Renault 4 och minst 3 bubblor.
Tjorven Han hade tidigare bruksat med dom men nu har dom stått avställda sen 1980 respektive 1985. Det är en -69 6-voltare och en -70 12-voltare.

Tillbaka